10 vanligaste frågorna vi får om hunddagis

Jag står på er kölista för en dagisplats. Vilket nummer har jag i ordningen? När får vi börja?
Vi har ingen nummerordning utan tar in en hund som passar i den gruppen där det blir ledigt. Det är jättesvårt att säga när en hund får börja. Alla hundar har två månaders uppsägningstid och när vi får in en uppsägning ser vi över väntelistan och ringer de som passar in i den gruppen.

Slåss hundarna ofta?
Nej! Det är ytterst sällan hundarna hamnar i bråk med varandra och vårt mål är att det aldrig sker. Vid val av en ny hund till dagis ser vi till att ålder, ras, kön och individ matchar de övriga i hundgruppen.

De få gånger hundar gruffat är det t.ex. över en ”läcker, nylöpt” tik, vakt av husse/matte eller om en hund har blivit skrämd/trängd.

När får hundarna göra upp om rangen?
Om man menar slåss om rangen, så aldrig! Hos oss är det inte tillåtet att trycka ner någon annan för att höja sig själv. Dagisfröknarna är de som leder flocken och ju stabilare ledningen är desto lugnare blir det i flocken.

Hundarna får läsa av varandra genom urin, doftkörtlar och kroppsspråket. Om två hundar måste slåss om sin status är de troligtvis för jämna och lika och ska inte vara tillsammans. Det visar de tydligt själva och då respekteras det.

Hur många timmar per dag tränar och aktiverar ni hundarna?
Ingenting alls!Vi aktiverar/tränar inte hundarna hos oss, det är hundägarens ansvar. Det är ju också det som är så roligt med att vara hundägare.

Däremot blir hundarna stimulerade socialt genom lek och umgänge med de andra hundarna. Vi ser till att hundarna får uppmärksamhet i form av kel, rastning och en del får medhavd mat.

Naturligtvis lär sig hundarna ett och annat (om de inte kan det innan) såsom varsågod vid grindar och mat, ögonkontakt och sitt. Vi tycker också att många hundar kan vara aktiva men få lär sig att vara passiva.

Min hund är rädd för andra hundar. Kan den gå på dagis ändå?
Det beror ju på hur rädd din hund är men visst har vi haft hundar hos oss som tycker hundmöten är obehagliga. Det viktiga är att låta den rädda hunden vistas i en lugn grupp där hundarna är språksäkra och mer nyanserade.

Under lugna former får den bekanta sig med de andra hundarna. Personalen finns alltid med vid alla nya kontakter hundarna emellan. Den rädda/blyga hunden ska alltid ha möjlighet att gå undan och få stöd av personalen.

Kan en aggressiv hund gå på ert dagis?
Njae, det beror på vad för typ av aggressivitet hunden har. Många hundar sturskar upp sig med ägaren på hemmaplan men har samma utgångsläge som de andra på dagis. En del hundar vaktar sin ägare och beter sig annorlunda när de är på dagis och är tvungen att ”dela” på dagisfröknarna.

Men om din hund har låg tolerans mot andra hundar och då blir aggressiv blir ju dagisvistelsen varken trevlig för de andra hundarna eller din hund.

Har ni deltidplatser? Jag behöver bara 3 dagar/vecka…
Där säger vi blankt nej! Vi har så många hundar som står på kö som vill ha heltidsplats att vi valt bort deltid då det är svårt att fylla de dagar din hund är hemma med en annan hund.

Hur mycket leker hundarna?
I rastgården leker de som vill i stort sett hur mycket de vill. Inomhus är vi noga med att hundarna kan koppla av, dvs. ingen eller minimalt med lek. Många hundar varvar upp vid lek och det leder till högre ljudnivå och svårare att få kontakt med hundarna.

Sedan är det alltid några hundar som vill ha lugn och ro inne och de blir lite purkna om det är två som leker. Vissa hundar är på dagis 8-10 h/dag och hunddagis blir som ett andra hem, skulle de leka 5 h av dessa skulle de vara mer vilda än tama när det blir hämtade. Det händer tillräckligt under dagen som stimulerar din hund.

Sitter alla hundar och skäller?
Naturligtvis inte!Alla hundar på dagis är familjehundar och lever i lägenhet/villa. Det vore ohållbart för både grannar och personalen på dagis och såklart även för de andra hundarna om fallet vore så.

Självklart finns det ”pratigare” hundar än andra men om en hund skäller oavbrutet trivs troligtvis inte den hunden och de andra hundarna gör det definitivt inte.

Tar ni emot alla raser?
I princip ja men vi ser till individen snarare än rasen men det finns flera raser som lämpar sig mindre bra på dagis med grupper och passar då bättre i egen box. Vissa raser är avlade för att arbeta och jaga i grupp medan andra är det inte och det kan så klart spela in. Det viktiga är att hundarna trivs på dagarna annars faller ju hela idén.